Op de universiteit van Baltimore hebben ze kennelijk niet al te veel omhanden. Hoe dan ook, een paar wetenschappers daar hebben het idee gekregen dat elke datum elk jaar op dezelfde weekdag zou moeten vallen, en hebben daar een kalender voor ontworpen.
Nog even afgezien van het feit dat een zondagskind geheel ten onrechte voor altijd een zondagskind zou zijn, en ik altijd op dónderdag jarig, vraag ik me af: waar zou dat nog meer goed voor kunnen zijn?
Een argument waar ik begrip voor heb: je hoeft dan niet meer na te denken over de vraag, op welke dag ben ik dit jaar jarig en op welke volgend jaar? De wetenschappers hebben vooral in gedachte dat hun plan ertoe zou kunnen leiden dat Kerstmis dan altijd op zondag valt en Nieuwjaarsdag ook. Ja, dat zou bepaalde probleempjes eventueel kunnen oplossen.
Het plan uit Baltimore vereenvoudigt weliswaar dit ene feitje maar gooit daarmee meteen de gehele kalender zodanig door elkaar, dat er elke vijf of zes jaar loze dagen moeten worden ingelast om een beetje bij de natuurkundige werkelijkheid te blijven die stelt dat op 21 maart en 21 september de aardas daadwerkelijk loodrecht op de zonne-evenaar staat, waardoor op de hele wereld de dag en de nacht precies even lang zijn.
Zelfs bij oppervlakkige lezing van het Baltimorse plan word je al enigszins tureluurs.
Terwijl er aan de huidige toestand zoveel leuks te beleven is.
‘Wanneer is het nu volgend jaar Kerstmis?’
’25 december. Hoezo?’
‘Ja, leuk. Ik bedoel op welke weekdag?’
‘Maandag, toch? Dit jaar was het zondag. Lekker, vier dagen achter mekaar vrij.’
‘Nee, sufferd, 2012 is een schrikkeljaar. Volgend jaar valt Eerste Kerstdag op dinsdag.’
‘Ai, vijf dagen vrij! En in 2013 eigenlijk de hele week vrij!’
‘Persies. Echt iets om naar uit te kijken.’
Zo houden we ook in stand dat kinderen die op 10 mei jarig zijn, denken dat de heuglijke dag volgend jaar op 11 of zelfs 12 mei zal vallen. Er hangt inmiddels een hele folklore aan, kortom, aan het gehannes met data.
Trouwens, wat vindt de roomsche kerk van al die plannen? Die heeft al zo weinig meer in te brengen (geen grappen maken over het inbrengen van het lid) buiten de Paasdatum. Ooit is – ik meen van de zijde van de Verenigde Naties – geprobeerd de Paasdatum, die zwerft tussen 21 maart en 24 april, vast te zetten op de tweede zondag van april. Niet gelukt. Toevallig gaat die wens in 2012 eenmalig wel in vervulling: Eerste Paasdag, 8 april, is de tweede zondag van die maand.
Maar wat ik eigenlijk wilde zeggen: houden jullie wel in gedachten dat het schrikkeljaar pas op 1 maart begint? Hebben we nog overgehouden van de Romeinen.
_______