Bekijk het filmpje hierboven even. Wat je letterlijk ziet is een jongen die tegenover zijn filmende vriend staat op te scheppen over zijn nieuwe motor. In beeld is tevens een kruispunt. Achterin beeld doemt ineens een auto op. De camera zwenkt enigszins naar links en daar zie je een grote SUV aankomen. Beide auto’s stormen op het kruispunt af en knallen tegen elkaar. De SUV wordt daarbij gelanceerd, ramt de motor omver, mist op een haar de eigenaar van de motor, rolt verder en komt op zijn wielen tot stilstand. De eigenaar van de motor rent erheen, de ander filmt verder. Ineens vliegt de uit de auto lekkende benzine in brand, de jongeman realiseert zich wat er kan gebeuren en rent weg. De camera draait net op tijd weer naar de brandende auto die met twee daverende knallen ontploft.
‘Geloof jij dat?’ zeggen de jongelui hier in huis die de hele godgeslagen dag dat soort video’s op de computer kijken.
‘Ik zie toch wat er gebeurt.’
‘Hahaha, je ziet meteen dat het helemaal gefaked is.’
Ja, zou het? Nog een paar keer goed bekijken. Waarom laat die camera ineens die motor staan en richt zich op het kruispunt, draait zelfs naar de plaats waar de botsing gaat plaats vinden? Je ziet toch dat de beide auto’s nogal langzaam rijden, zo langzaam dat een aanrijding niet tot gevolg kan hebben dat die SUV van twee ton een enorme duikvlucht maakt? Zou het geen normale reactie zijn dat de filmer stopt met filmen en te hulp schiet? Zou het geen normale reactie zijn dat de motoreigenaar bezorgd naar zijn gloednieuwe fiets rent om de schade op te nemen? De auto vliegt in brand, de motoreigenaar loopt er eerst heen – kijkt nog eens om om te zien of het filmen wel doorgaat – maar bedenkt dan blijkbaar alvast dat er een ontploffing zal komen; eerst loopt de filmer weg en filmt het trottoir, daarna draait hij zich juist op tijd om voor de twee daverende knallen waarmee de benzinetank ontploft – die is al kapot, dus inderdaad brandt de benzine, maar ontploffen? Met twee knallen? Ja, in Amerikaanse films, maar in werkelijkheid toch niet.
Ja, er wordt inderdaad in die wereld heel wat gefaked. Hoewel van matige kwaliteit is de video knap gemonteerd. Of niet?
Of word ik hier het slachtoffer van de honderdprocents scepsis die de moderne jeugd in haar greep heeft? Of hebben de jongelui tegenwoordig een soort sensitiviteit die ik ontbeer, zodat ze echt van nep kunnen onderscheiden?
Ik blijf het een schrikwekkend filmpje vinden.
______