Altijd gemakkelijk: achteraf een grondig onderzoek instellen, er achter komen dat de politie niet meteen van verkrachting en moord is uitgegaan in het geval van Millie Boele en dan zoetsappig concluderen: de politie heeft geweldig haar best gedaan, maar dús niet goed genoeg.
Dat is een typisch modern Nederlands geval. Want die commissie is te werk gegaan met de wetenschap dat de buurman het heeft gedaan en dat het meisje dood is. Met de kennis van ‘achteraf alles beter weten’.
Persoonlijk zou ik dat kale type dat het gedaan heeft ook al wel een beetje gewantrouwd hebben, maar ook ik word daarbij geteisterd door een gevalletje van ‘achteraf gemakkelijk praten hebben’. Volkert van der Graaf, een sinister typetje, toch? Hoe is het mogelijk dat niet iedereen die Mohammed Bouyeri ooit had gezien, wel móest weten: die jurk, die pakt Theo van Gogh nog een keer? Ook van Tristan van der Vlis uit Alphen aan de Rijn zegt nu iedereen: ja zeg, wie laat zo’n gek met echt scherp schieten? Bovendien, iemand met zo’n voornaam die ook al boekdelen spreekt. En die asielzoeker in Baflo, hoe dik kan het er bovenop liggen? Allemaal achterafbeterweterij.
Wat hadden de Dordrechtse koddebeiers dan moeten doen, toen ze een melding kregen dat Millie Boele vermist werd? Meteen in de hele buurt huiszoeking? Dat had in dat geval misschien wel meteen een lijk en een dader opgeleverd – dat gebeurde trouwens nog snel genoeg.
Maar als na elke vermissing van een kind meteen de hele buurt wordt huisgezocht, waarna, zoals meestal, de betrokkene (soms met een brede grijns op het gezicht) weer opduikt, dan duurt het niet lang of de politie wordt beschuldigd van het houden van willekeurige razzia’s – al snel neemt iemand het woord ‘SS-methoden’ in de mond. Net zo makkelijk.
Nog even afgezien van het feit dat de politie niet over de mankracht beschikt om echt achter elke aangifte aan te gaan en met groot materieel uit te rukken. En de huidige regering er inmiddels druk mee is nog eens extra politiemensen te ontslaan.
De onderzoekscommissie in het geval van Millie Boele heeft trouwens niet gemeld of zij van mening is dat het meisje nog zou hebben geleefd als de politie wèl goed genoeg was opgetreden, want toen aangifte werd gedaan van vermissing was ze al vermoord, meen ik me te herinneren. Wat is dat rapport anders dan ’praatjes voor de vaak’?
_______