Elizabeth Taylor dood? Eh, wie is Elizabeth Taylor? En inderdaad, je kunt het iemand van onder de 35 jaar die geen roddelbladen leest niet kwalijk nemen dat hij of zij de deze week overleden en eeuwig geruchtmakende actrice niet kent. Een vluchtige blik in haar filmografie leert dat ze sinds 1972 alleen in tv-series heeft gespeeld, die meestal Nederland niet hebben gehaald. Daarvoor was ze Cleopatra, dat weet een enkeling nog wel.
De eerste film met Elizabeth Taylor die ik zag was in Father of the Bride, een brave typische Hollywoodfilm over een vader die zijn dochter niet graag het huis uit ziet gaan met een vreemde man. Spencer Tracy was de vader, de film was in zwart/wit en het was 1952 – films deden er toen nog twee jaar over voor ze een bioscoop in Nijmegen bereikten. Wat ik van de film vond? Ik was nog geen veertien jaar, en het type popperige schoonheid van Elizabeth maakte toen nog veel indruk op me.
Haar verdere leven uiteindelijk ook. Haar huwelijken met de Britse acteur Richard Burton en haar titelrol in Cleopatra maakten een diepe indruk op me, ook haar andere huwelijken, zes stuks, zijn me wel bijgebleven, vooral dat ene met Richard Todd, die neerstortte met een vliegtuig, maar in het algemeen had ook ik toch het idee dat Elizabeth Taylor voornamelijk iets was geworden voor de schandaalbladen – hetgeen ongetwijfeld meer over mij zegt dan over haar. Hoewel; haar drankgebruik en dat van Burton was legendarisch. Wat me nu treft: dat ze maar een paar jaar ouder was dan ik; toen ze Kay speelde in Father of the Bride was ze, geboren in 1932, dus 18 jaar.
Niettemin is, door toevallige omstandigheden, Elizabeth Taylor de actrice van wie ik de meeste echte ‘voetafdrukken’ heb mogen aanschouwen.
Ergens in de jaren negentig van de vorige eeuw bezocht ik de Mexicaanse badplaats Puerto Vallarta, waar Taylor en Burton elk een huis hadden, door een brug over de straat met elkaar verbonden. Ik heb er een poosje naar staan te gapen, ze was er, naar verluidde, al jaren niet meer geweest en het zag er ook niet echt uit als een pand waar een miljoenen verdienende Hollywoodster erg mee te koop zou willen lopen.
In 2008 was ik in Hollywood en kwam daar toevallig langs het kerkje op North Rodeo Drive waar Taylor zich met haar onderscheiden echtgenoten in de echt had laten verbinden.
Ze is gisteren overleden, 79 jaar oud, in de sindsdien verschenen necrologieën wordt opgemerkt dat ze dus zeventig jaar actief is geweest in de filmbusiness, maar dan moet je dat begrip wel ruim nemen.
Gezien haar vlotte levensstijl is ze nog aardig oud geworden voor ze overleed aan hartproblemen.
Tragisch genoeg heb ik vooral het beeld van haar op het netvlies waarin ze zich, starnakelzat, nauwelijks staande kan houden bij het aankondigen van een Oscar. Ik had me haar liever herinnerd met dat poppengezicht, die vuurrode lippen, die prachtige wenkbrauwen. Femke Halsema heeft wel iets van haar weg.
Een lichte weemoed maakt zich van mij meester. Met Elizabeth Taylor’s leven verstreek dat van mij, ietwat minder spectaculair, maar het verstreek.
______