Columniste Rosanne Hertzberger kijkt je altijd een beetje bozig aan, vanaf haar portretje in nrc.next. Kwaaiige columns schrijft ze. Zo heeft zeer onlangs nog smalend uitgehaald naar mensen die tegen kernenergie zijn. Wat dat betreft huldigt zij het VVD-CDA-standpunt: ‘Kernenergie is schoon en goedkoop en jullie zijn overal bang voor.’
Vandaag schrijft ze in haar column over GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren. Die schijnt afgelopen zaterdag gezegd te hebben ‘Kernenergie is een gevaarlijke techniek’. Typische Hertzbergerreactie daarop: ‘Alsof je de dag na een vliegramp schrijft: ‘Vliegen is toch echt niet zo veilig als we dachten’.
Moet ik nog uitleggen hoen vilein die vergelijking is? Alleen al het feit dat door een vliegramp nog nooit een groot gebied voor 240.000 jaar onbetreedbaar is geworden wordt hier even weggemoffeld.
Maar Rosanne is een stoere meid, kernenergie is macho, echt iets voor mensen met de VOC-mentaliteit. Zonne-energie en windmolens daarentegen zijn iets voor mietjes. En zuinig zijn met stroom al helemáál.
Gisteravond reed ik langs het terrein van een voetbalclub. Daar waren een stuk of twintig voetballertjes aan het trainen bij een hoeveelheid elektrisch licht waar een normaal huishouden een heel jaar genoeg aan heeft. Verderop is een skibaan op de helling van een berg mijnsteen die het hele jaar op min 5 graden wordt gehouden. Ook als het buiten plus 35 graden is.
Goed dan, ook even de hand in eigen boezem: ik heb drie vriesvakken en een grote koelkast. Ik heb drie auto’s waarvan er één uitsluitend voor recreatie wordt gebruikt. Hier staan de hele dag drie of vier computers aan. (Ik heb gelukkig wel overal spaarlampen.)
Rosanne Hertzberger is de aloude klassieke tovenaarsleerling. Ik kan toveren! Maar als de truc eenmaal aan de gang is, hoe stop je die dan? Daar weet niemand het antwoord op, en de aard van het onderwerp, kernenergie, maakt dat de oplossing ook nooit gevonden kan worden. De huidige oplossing is: als de kerncentrale eenmaal ontploft is, moet je gewoon zorgen dat je er niet meer in de buurt komt.
Zo eenvoudig kan het zijn.
De Franse componist Paul Dukas en tekenfilmer Walt Disney hebben het probleem trouwens schitterend in beeld gebracht:
(Helaas kunnen Rosanne en wij niet rekenen op de tovenaar zelf, die alles in orde zal maken.)
Ja, ik weet het, de wereld staat vol kerncentrales, met name landen als Litouwen, Oekraïne en Slowakije met hun good old Sovjetcentrales helpen niet erg om je gerust te stellen – het leed is dus in feite al geschied.
Ik lees ook in de krant dat we met de meest optimistische schatting nog 219 jaar vooruit kunnen met de bestaande voorraad uranium. Inclusief de halfwaardetijd van de laatste kilo’s splijtstof kan het over 480219 jaar allemaal opgelost zijn. Dat zijn 120.000 Nederlandse kabinetsperiodes. De tovenaarsleerling die we nu in Den Haag aan de knoppen hebben zitten denkt niet verder dan drie jaar, zijn eigen kabinetsperiode.
Voor die tijd is er al lang iets veel ergers gebeurd, natuurlijk, waar we ons nu al helemaal geen voorstelling van kunnen maken. Dus: niet zeuren. Draai nog eens een lampje aan. Zet de kachel een graadje hoger.
________