En dan is er Willem. Nee, niet Willem met de waterpomptang, de nijptang en de combinatietang. Kennen jullie die eigenlijk nog? De gebroeders Ed en Willem Bever? Dit jaar viert hun hit ‘Hup daar is Willem…’ van Leen Valkenier en Ed Bos het veertigjarig jubileum.
Maar die Willem bedoel ik dus niet.
Willem is zelf een instrument. Dat wel iets weg heeft van een grote plastic Engelse sleutel, hij doet denken aan het ‘gereedschap’ dat ik vroeger met Sinterklaas kreeg: het zag eruit als gereedschap, maar je kon er niks mee, van het zaagje klapte het zaagblad bijvoorbeeld dubbel bij de eerste poging er iets mee te zagen. En dan had je dus je mooie cadeau expres kapotgemaakt. Wee mij.
Het verschil is, Willem doet echt wat hij belooft, Willem is een dekbedovertrekhulp en hoe dan ook: zo hebben we er wel een mooi Scrabblewoord bij.
Let wel: menigeen heeft absoluut geen dekbedovertrekhulp nodig. De echte behoeftigen bevinden zich in de sfeer van lits jumeaux dekbedovertrek, vooral in de winter een onhandelbaar stuk huishoudtextiel waar ik eens in de week vloekend en blazend mee in de weer ben – vaak heb ik het uitgesteld tot het echt niet meer uitgesteld kon worden, bijvoorbeeld wanneer we dringend onder dat dekbed moesten gaan liggen wegens bedtijd. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het zo’n ellende vind dat we wel eens onder het dekbed zonder overtrek zijn gaan liggen.
Het dekbed behoorlijk in de overtrek krijgen en houden, dat is een probleem dat bij mij existentiële vormen heeft aangenomen. Het is maatstaf voor de vraag: hoe handig ben ik eigenlijk? Nou, minder handig dan Ed en Willem, dat wil ik ruiterlijk toegeven. Zelfs bij achteraf redelijk geslaagd blijkende karweitjes komt god geregeld met een vermanend vingertje uit de hemel, dat het zo wel weer even kan met dat gevloek. En als god het niet is, dan is het Djamila wel.
Hoe Willem werkt, dat kun je hier zien. Het komt eigenlijk neer op wat vervat is in het vrolijke rijmpje op de doos van Willem: ‘Het bed opmaken een last? Willem houdt uw dekbed vast!’ Maar zo handig als het hier wordt voorgesteld is het niet echt helemaal. Het leven blijft één grote partij zwoegen, dat is de conclusie die ik wel kan trekken. Ook het in de loop van de week grotendeels van onderen uit de overtrek zakken van het dekbed kan door het tussentijds gebruik van de Willem grotendeels verholpen worden, meldt de opmerkelijk eenvoudige website waar dat ding te koop wordt aangeboden. Maar dat heb ik nog niet geprobeerd.
Het fascinerende van Willem is: waarom heet hij zo? Daarover geeft de website geen uitsluitsel. Evenmin als over de uitvinder. Zo’n knutselaar, stel ik me voor, als de uitvinder van de Workmate, een eigenheimer met een waterpomptang, een knijptang en een combinatietang. In een stofjas in een schuurtje vol wonderlijke en vooral voor Willem nuttige maar voor een eenvoudige leek ondoorgrondelijke uitvindingen.
De firma die Willem op de markt brengt heet Wilco, ja, dat zal wel. In de Rijpstraat in Hoek van Holland zit hij met zijn v.o.f., in een rijtjeshuis met plat dak, en ik hoop dat hij er een leuke baan bij heeft, want van Willem zal hij niet echt rijk worden.
En verder kan ik de Willem sterk aanbevelen. Kijk maar eens naar de referenties op de website: Willem heeft reeds in menig huisgezin blijvende vreugde teweeg gebracht.
______