Als je goed luistert, hoor je wel eens positieve geluiden. Zo hoorde ik gisteren iemand op de radio suggereren dat de productie van allerlei dingen in China snel duurder wordt, en wel zodanig dat je er over zou kunnen denken om daarheen verhuisde productie terug te halen naar Europa. Met positief resultaat. De man die het suggereerde noemde veiligheidshalve een buitenlands voorbeeld, namelijk de jeugdwerkloosheid in Spanje: laat die jongens en meisjes daar die dingetjes in elkaar zetten die nu nog in China worden gemaakt, vul het daarbij behorende hongerloontje aan met een deel van de uitkering die ze momenteel genieten en voilà, minstens twee grote problemen opgelost. Blijft nog één puntje over: tot nu toe kon je die jongelui niet verplichten om dat werk aan te pakken, maar daar weet Ivo Opstelten vast wel een oplossing voor.
Tot wat voor excessen die vlucht naar lagelonenlanden geleid heeft, kwam aan het licht na het ongeval met de garnalenvrachtauto van Klaas Puul in de buurt van Volendam. Die auto was even heen en weer geweest naar Marokko met een lading garnalen. De beestjes waren in de Noordzee gevangen, door de chauffeurs van Klaas, in dit geval twee Marokkanen (ook goedkoop!) naar Marokko gereden, daar gepeld en teruggebracht – bijna thuis gleden ze in een sloot en vertelden het niet na, de garnalen niet, en de chauffeurs ook niet. Maar die vrachtwagen had dus volstrekt onnodig vijfduizend kilometer gereden, en 1700 liter diesel verstookt. Over het milieu zullen we het maar niet hebben. En ook niet over het loontje dat die vrouwen in Marokko voor het pellen krijgen. Als je de jeugd van Volendam nu eens kon bewegen wat minder coke te snuiven en wat meer garnalen te pellen is dat probleem ook opgelost.
Minister van onderwijs Marja Het Spoor-Bijsterveldt draagt behulpzaam bij aan het nader brengen van deze oplossing door te vertellen dat het onderwijs voortaan eenvoudiger gaat. Alleen nog Nederlands, Engels en wiskunde en andere exacte vakken, en geen flauwekulprofielen meer op het eindexamen middelbare school. Iedereen die geen talent heeft voor exact kan, met andere woorden, zo naar de garnalenpellerij.
Niet zeggen dat het kabinet geen fantasie heeft dus. Dat toont staatssecretaris Halve Zoolstra ook alweer aan met zijn briljante idee: voorstellingen die weinig publiek trekken worden niet meer gesubsidieerd. Blijkbaar gaat de subsidie voortaan alleen nog maar naar André Rieu en Marco Borsato, eventueel ook nog naar Nick en Simon en Joop van den Ende. De rest van de jongelui van het ballet, het experimenteel toneel, de filmacademie en ander vruchteloos gepriegel kan ook alweer naar de garnalenpellerij. Over experimenteel gesproken.
O ja, Marja, ik heb trouwens een beter idee: leer ze alleen maar lezen, schrijven en (een beetje) rekenen, daar blijven ze dom door en worden er flink gewillig van. Is ook wel nodig, in de garnalenpellerij. En het onderwijs kan voortaan toe met tweehonderd leraren, schat ik nu even met de natte vinger. Lagelonenleraren, uiteraard.
________