Toch goed dat ik even gewacht heb met het onderwerp ‘ANWB-referendum kilometerheffing‘. De meeste hooggeachte columnisten hadden afgelopen dagen hun mening al klaar, zoals gisteren Bert Wagendorp in de Volkskrant: ‘Zo bepalen één krant en één op de twintig leden van de Wegenwacht dat een in het regeerakkoord vastgelegd plan van tafel gaat.'
Nog even afgezien van het feit dat Bert desgevraagd vermoedelijk nog wel meer dingen bij referendum uit het regeerakkoord had willen schrappen: hij kon het ‘referendum‘ als zodanig nog niet op zijn scherm hebben gehad.
Ik intussen wel.
Nadat de bondsraad zaterdag had beslist dat die ‘enquête‘, want dat bleek een betere term dan ‘referendum‘, door moest gaan, stond hij prompt online en was ook meteen onbereikbaar.
Geheel onbevooroordeeld als ik ben dacht ik toen: de door de Telegraaf opgehitste harde kern van schreeuwend Nederland heeft zich reeds toegang verschaft om keihard ‘teuge!!' en ‘neuh!!' te schreeuwen, om vervolgens de site te hacken zodat niemand ‘op voorwaarden ‘ja‘‘ zou kunnen zeggen.
Maar je blijft, als vooroorlogs columnist, natuurlijk toch proberen en omstreeks een uur of zeven gisteravond kreeg ik de enquête voor me. Zij bleek te bestaan uit diverse A4-tjes met reeksen vragen en nergens de mogelijkheid om rechtstreeks ‘ja‘ of ‘nee‘ te antwoorden. Om de vragenlijsten naar behoren in te vullen moet je een gehard invuller van vragenlijsten zijn, waarbij je bij elke vraag de mogelijkheid hebt te antwoorden: ‘helemaal niet goed, niet goed, neutraal, goed, heel goed en weet niet/niet van toepassing‘. (De juiste termen kan ik nu even niet zien: de site is weer geblokkeerd door grote toeloop en bovendien kan ik er waarschijnlijk so wie so niet meer bij omdat je maar één keer kunt invullen.)
Dat is natuurlijk een selectiemogelijkheid waar niemand aan gedacht had: dat alleen de geroutineerde invuller het karwei na twintig minuten geduldig nulletjes invullen met succes zou kunnen afronden. Echt alle vragen beantwoorden, anders doet je antwoord niet mee bij de einduitslag.
En de geroutineerde invuller is ook degene die eerst nog eens even de kilometertarieven vóór en na invoering, ook te vinden op- dezelfde pagina‘s, van de eigen auto heeft nagekeken en tot de conclusie is gekomen dat alleen heel dure leasebakken een stuk duurder gaan rijden, maar de eigen kleine, middelgrote en tweedehandse bakken allemaal goedkoper: twee euro, om precies te zijn, per jaar.
Met de mogelijkheid de prijs eigenhandig te drukken door een beetje minder te gaan rijden. En nog een leuk voordeel: als je veel in het buitenland rijdt ─ wat hier in Zuid-Limburg zelfs vrijwel onvermijdelijk is ─ die hoeft daar voortaan alleen nog maar de benzine/diesel van te betalen.
Ook mooi. Tot ze daar ook de ‘Kilometergebühr‘, of hoe dat daar gaat heten, invoeren. Benieuwd of er ook een creatieve Vlaamse term voor de vinden is.
________