De nrc.next is een leuke krant. Elke morgen vlak na vijven valt hij in de bus, en om kwart voor zes heb ik hem helemaal uit, waarna ik me weer eens lekker omdraai.
Vandaag was een uitzondering. Ik begin, zoals je misschien wel verwacht op de voorpagina. De kop luidt: ‘Doet ze ‘t, of doet ze ’t niet?’ Met daarnaast een foto van onze geliefde Vorstinne, met op haar rode japon de tekst: ‘Who’s next?’ Ja, Alex, who else? ben je geneigd te denken, maar het onderwerp is duidelijk: de koningin wordt morgen 71, net zo oud als haar moeder toen die aftrad. Het was op haar 42ste verjaardag en Alex wordt dit jaar óók 42.
Maar dit stukje gaat over foto’s. Op pagina 3 staat een kopje: ‘VN: 470 miljoen nodig voor Gaza’. Het staat onder een foto, en in het onderschrift wordt uitgeweid op het in de kop aangeroerde thema. Geen woord over de foto. Daarop zie je het bekende beeld van verwoestingen. Maar wat je vooral ziet: twee kennelijk Palestijnse jongens van een jaar of twaalf, die achter elkaar lopen, een brede grijns op het gezicht. De voorste telefoneert, althans, hij heeft een telefoonhoorn aan het oor en in de linkerhand zo’n ouderwets wit telefoontoestel dat we hier vroeger allemaal ook hadden, misschien zelfs met draaischijf; aan het toestel zit een draad van anderhalve meter die niet is aangesloten, en die door het achterste jongetje omhoog wordt gehouden.
Op pagina 4 en 5 het verhaal met speculaties over het aftreden van Beatrix. Een grote foto, waarop de vraag wordt beantwoord die Beatrix op pagina 1 stelt. Alex heeft over zijn gala-uniformhemd de tekst: ‘I am next’. Schuin achter hem staat Maxima, door de vouw van de tabloidkrant in de lengte in drieën gedeeld, ewaarbij het middelste deel is weggelaten. Daarnaast het groothertogelijk paar van Luxemburg, prins Pieter en prinses Margriet. En de kannegin, bijna vergeten, hoewel zij het er het mooist uitziet. De vraag: ‘Waarom deze foto?’ wordt niet beantwoord. Trouwens ook niet de vraag of Beatrix nu te ja of te nee gaat aftreden. Gewoon een leuk stuk met een willekeurige foto.
Op pagina 9 een grote foto die voor meer dan de helft bestaat uit een loshangende poster waarop een heer met een bril te herkennen is. De rest wordt gevuld met een typisch Arabisch straatbeeld: een soort markt en slordige straten. Bijschrift: ‘Een poster van de Iraakse premier Maliki hangt in de shiïtische stad Najaf.’ Ja, en dan?
De demonstratie in Parijs tegen het beleid van president Sarkozy wordt op pagina verbeeld door een Rottweiler met een lap op zijn rug met de beroemdste tekst van president Sarkozy: ‘Casse ton pauvre con’, Wat zoiets betekent als ‘Hou toch je grote bek’, maar dan nóg iets ordinairder verwoord. Het onderschrift luidt: ‘Honderdduizenden Fransen staakten gisteren. Zelfs de beurs euronext in Parijs was dicht.’
Pagina 13. Het artikel gaat over de Integratienota van de PvdA. Op de bijbehorende foto van een halve pagina zie je vier mensen: een oudere heer, een oude dame met een wandelstok in vriendelijk gesprek met elkaar, op een meter daarnaast een wat jongere vrouw die kijkt naar iets dat een bleke jongeman in een djellaba haar aanwijst. Onderschrift: ‘Bezoekers tijdens de opening van een moskee in het Limburgse Helden krijgen uitleg over de architectuur.’
We zijn er nog niet. Dit is het hoogtepunt, de pagina’s ‘In beeld’. Een brandweerman in Musselkanaal heeft het hoofd van een etalagepop onder de arm, op de achtergrond zijn zijn collega’s nog druk aan het spuiten. De kop luidt: ‘Gered in Musselkanaal’ en de tekst gewaagt niet van de poppenkop, wel van een kapperszaak. Sterker nog, behalve dat foto en tekst kennelijk op hetzelfde evenement slaan, is er geen verband tussen de twee. Want wie werden er volgens de tekst gered in Musselkanaal? Twee katten.
Nou, de laatste dan (al is er meer). Onderschrift bij de foto op pagina 18/19: ‘Zeiler Bernard Stamm strandde in december bij de Kerguellen.’ Even denk je dat Bernard wel erg veranderd moet zijn, want de foto stelt een zeeleeuw voor, die ons met open bek aanstaart. Nadere beschouwing leert dat de berg vuilnis op de achtergrond wel eens een gestrand zeilschip zou kunnen zijn. Bernard is nergens te bekennen. Misschien maakte hij de foto wel. Of hij ziet bij de Kerguellen op de thee.
‘Dat is een krant voor jongeren,’ bromt Djamila van onder de dekens. ‘En jij bent een ouwe brompot.’ Zeurpiet, kan ook.
______________
hhBest
Laatste reacties