Op de een of andere manier past deze sublieme tekening van Jos Collignon in de Volkskrant van afgelopen zaterdag - bij wiens wens ik mij v an harte aansluit - bij het stuk hieronder.
D’oprechte Volkskrantlezer heeft er al een beetje over geklaagd, en nu voert de Volkskrant zelf argumenten aan die er niet om liegen.
Ik doel op het sinds enkele maanden ingevoerde katern ‘Hart en Ziel’ van de krant, waarin het betere zweefwerk een prominente plaats heeft gekregen.
En jongstleden zaterdag was het dus raak.
Maar voor het juiste evenwicht eerst dit: vóór ‘Hart en ziel’ ligt het katern ‘Kennis’ en dat doet sinds een hele tijd wat het moet doen: het brengt op hoog niveau nieuws uit de wereld van de wetenschap. Met name de bètacanon van afgelopen jaar heeft terecht de aandacht getrokken. Daarover ging het openingsartikel van ‘Kennis’ van afgelopen zaterdag, waarin het belang van die canon maar ook de relativiteit ervan werden belicht.
Je hoefde maar om te slaan om aan te landen bij de tien grootste wetenschappelijke ‘flops’ van het afgelopen jaar, op een rijtje gezet door de vermaarde wetenschapsjournalist Hans van Maanen. Aan de orde kwam onder andere de niercheck van de Nierstichting, die nergens op sloeg – en dat wist de Nierstichting – die door veel mensen braaf werd gedaan en alleen maar bedoeld was om aandacht te genereren.
De leukste vond ik nummer twee, het wetenschappelijk artikel van een zekere Annabelle Slingerland, waarin glashard wordt aangetoond dat pensionering samen gaat ‘met een significant verhoogde kans op afname van lichaamsbeweging in verband met het werk’, waarmee zij onder andere doelde op het feit dat mensen na hun pensionering veel minder naar hun werk fietsen. Dat zou op zich nog een voor de hand liggende en daarom des te meer plausibele redenering kunnen zijn, maar uit de door onze Annabelle (‘het wordt niks zonder jou’) verzamelde cijfers, die ook in het stuk staan, blijkt dat gepensioneerden juist méér gaan bewegen. Een mooie ontmaskering, zo wil ik er elke dag wel drie.
En dan zijn we aangeland bij ‘Hart en Ziel’. Hou je vast: Pagina 3 van dat katern is helemaal ingeruimd voor astrologie, en wel de westerse, de Chinese, de Indiase en de Mayase.
Op zich is er niks op tegen om eens op een rijtje te zetten in wat voor soorten tovenarij en Middeleeuws volksbedrog de moderne mens blijkt te geloven. En als dat verhaal dan ook nog voorzien was van relativerende kanttekeningen had ik er helemaal vrede mee kunnen hebben. Maar nee, astroloog Peter Delahay mag rustig onweersproken volstrekte wartaal te berde brengen, zoals ‘Je wordt geboren in een context van planeten, een situatie in het universum.’ Nou, ik niet hoor, ik ben gewoon in de voorkamer geboren.
Maar Pay-Uun Hiu van de Volkskrant laat Delahay rustig doorlullen, en beweren dat ‘de planeet Pluto in juni volgend jaar nog eens terugstuitert naar de Boogschutter’.
Ik heb de rest van de pagina voor de zekerheid maar overgeslagen. En ik hoop dat ik mijn lezertjes niet nog eens hoef te overtuigen van het bedrog dat de astrologie is. Weg met ‘Hart en Ziel’!
Laatste reacties