Rob Trip liet vanmorgen Mark Rutte en werkgeversvoorzitter Loek Hermans helemaal uitpraten in hun pleidooi voor meer gemoedsrust en banksaldo voor de werkgevers, die zo graag ‘You’re fired!’ hadden willen kunnen roepen.
In de discussie over de vraag of de publieke omroep te ‘links’ zou zijn, tekent zich een soort eensgezindheid af: het is een domme vraag, het is veel beter te proberen na te gaan of de publieke omroep iedereen in de samenleving wel aan zijn of haar trekken laat komen. Als je per se iets wilt onderzoeken.
Maar dat hoeft nog niet te betekenen dat de journalistieke tak van die omroep zich daar iets van moet aantrekken. Nieuws laat zich immers niet sturen. Veel ‘rechtse’ woordvoerders willen dat wel: een systeem zoals in Italië bestaat. Daar is de publieke omroep verplicht vijf minuten aandacht te schenken aan rechtse politici als linkse politici vijf minuten aan de beurt zijn geweest, en omgekeerd.
En dan zijn we toch aangekomen bij het voornaamste bezwaar: Nova en Den Haag Vandaag zijn te links, want daar werken linkse journalisten. Maar dat is natuurlijk niet zo. Veel mensen die weinig idee hebben van de werking van de journalistiek en het nieuws vinden ‘scherp ondervragen’ per definitie ‘links’. Maar Nova valt op dat punt absoluut niets te verwijten. Nova is de eerste die politici die toch echt niet van linksheid te beschuldigen zijn, zoals Geert Wilders en Rita Verdonk, met volgens mij iets te veel égards behandelt. Tenslotte zijn dat mensen die objectief een acuut gevaar vormen voor de Nederlandse samenleving. Het is de journalistieke plicht van Nova de werkelijke bedoelingen van dat soort types aan het licht te brengen.
En het NOS Journaal gaat een beetje ten onder aan truttigheid die verplicht is geworden door het bestaan van RTL Boulevard, RTL Nieuws, 4 In het land, Hart van Nederland. Met name RTL Boulevard en de beide binnenlandse nieuwszenders zijn, als ze per se ingedeeld zouden moeten worden, uitgesproken rechtse zenders: aandacht voor flut en futiliteiten en de ergernissen van de kleine burgerman die niet verder kijkt dan dat deukje in zijn auto. RTL Boulevard vermomt zelfs geregeld, bij monde van Albert Verlinde, rabiaat rechtse uitspraken als objectief nieuws.
Bovendien zijn veruit de meeste mensen niet geïnteresseerd in serieus nieuws en achtergronden, ze kijken liever naar mislukte ouders, mislukte zangers, sterren in combinatie met ijs en veel te dikke mensen, en naar Frans Bauer.
Kortom, dat voorgenomen onderzoek leidt nergens toe, kost alleen maar geld (dat is trouwens een rechts argument) en uiteindelijk bloedt de discussie dood, zoals Kees Korvinus gisteravond opmerkte in Standpunt Café. Om de zoveel tijd begint die discussie opnieuw, het is een natuurverschijnsel dat we maar over ons heen moeten laten gaan als een herfststorm. Waaraan we de hype over de frankanje ook aan moesten overlaten in plaats van die tot in het belachelijke te hypen. Oók door de publieke zenders.