Dorine Hermans en Daniela Hooghiemstra, die een biografie ten beste hebben gegeven aangaande het turbulente leven van de drie koningen Willem die in de negentiende eeuw Nederland onveilig maakten, hebben al eerder keurig en historisch verantwoord en bovendien zeer leesbaar bericht aangaande het Hof.
Om te beginnen de voorlopige biografie van Pieter van Vollenhoven, waarin Beatrix stampvoetend wordt opgevoerd omdat ze er problemen mee had dat haar zuster het had aangelegd met een lid van het lagere plebs. En daarna met het alleraardigste boekje waarin werd geklapt uit de brieven die een hofdame, jonkvrouwe Henriëtte Van de Poll, aan haar ouders schreef met daarbij de opmerking: ‘Vertel dit toch aan niemand’, dat meteen de titel van het boek werd. Vervolgens vertelt Dorine het aan iedereen, en daarmee was de toon al gezet, met betrekking tot het Hof waar men neerkijkt op het plebs, waar het personeel aan onmenselijke regels moet voldoen en waar een zunigheid heerst waar de Zeeuwen nog een puntje aan kunnen zuigen.
Veel erger dan dat kon het niet worden – volledigheidshalve zou ik nog kunnen verwijzen naar de uitputtende biografie die Cees Fasseur schreef over koningin Wilhelmina en, iets heel anders, het boek ‘Drees en Soestdijk’ van Hans Daalder, over de affaire Greet Hofmans.
Dus je zou zeggen dat een boek over de Drie Koningen uit de negentiende eeuw er nog wel bij zou kunnen. Of Hare Majesteit er ook bij gestampvoet heeft, dat weet ik niet, het heeft haar al eens een knie gekost, iets heel doms heeft ze nu wel gezegd. Want als je twee historicae toestemming geeft in je huisarchief te snuffelen, dan ga je er toch niet vanuit dat ze het hele archief zullen gaan publiceren. Nee, ze maken er een keuze uit, die onvermijdelijk gekleurd wordt door de visie op de geschiedenis van de historicus – begin negentiende eeuw was het onder historici zelfs gebruikelijk om een boek te beginnen met een uiteenzetting over de eigen opvattingen.
En dus is de opmerking van Hare Doorluchtigheid nogal dom dat Dorine en Daniela ‘Bij hun schets van de koningen Willem I, II en III … zeer selectief gebruikgemaakt (hebben) van vooral die documenten uit het Koninklijk Huisarchief die een minder positief beeld van de hoofdpersonen kunnen oproepen’; is er, buiten de Kannegin, iemand in Nederland te vinden die de drie heren echte leuke, sympathieke types vindt?
Ik denk dan ook niet dat onze Vorstinne de reputatie van de koningen Willem I, II en III als zodanig op het oog heeft, dan had ze ook haar vader en grootvader wel in de overwegingen betrokken die tenslotte de laatste jaren ook op kritische toon de revue zijn gepasseerd – publicaties die vanuit Huis ten Bosch hoogstens met een ijzig stilzwijgen zijn begroet.
Nee, het gaat er om dat Willem IV er aan komt, en het is voor de PR van de aanstaande koning natuurlijk geen leuke start als de mensen aanleiding hebben om te denken dat de in 1815 zo succesvol begonnen rekenkundige reeks door Alex zal worden voortgezet.
Waarom moet hij trouwens Willem IV heten? Voor de PR is het veel beter dat hij de naam Maximus I aanneemt.