Als je er even voor gaat zitten, kom je er al snel achter hoe gering het rendement is van al die mooie spullen waar je je mee omringt.
Ik bedoel niet: dat ze niet goed werken, hoewel dat natuurlijk ook voorkomt. Maar welk percentage gebruik je er eigenlijk van?
Neem nu de laptop, waarop ik dit zit te tikken. Je denkt dat je die vrij intensief gebruikt, maar als je het uitrekent, zie je dat je hem hoogstens tien procent van de tijd dat hij aan staat ook daadwerkelijk aanraakt. En je hoeft maar een computerblad op te slaan om te zien dat zelfs bij het up- en downloaden van bestanden en tegelijk een spreadsheet invullen, een Powerpoint presentatie maken, een artikel schrijven en een potje patiencen, allemaal tegelijk dus, toch nog maar een fractie van de in het apparaat aanwezige capaciteit gebruikt wordt.
Eigenlijk kan ik maar één apparaat bedenken dat echt zo vaak en intensief wordt gebruikt dat het zichtbaar slijt, en dat is de auto. De auto waarmee je de meeste dingen doet. En de televisie, die misschien ook, hoewel die hier in huis ook ruim de helft van de tijd gewoon uit staat.
En toch ook, zelfs die auto: die staat negentig procent van de tijd stil op de parkeerplaats, naast de tweede auto die helemaal vrijwel nooit van zijn plaats komt. Neem de camper, die is wel een maand of twee per jaar in gebruik; maar hij staat per jaar een half jaar doodstil in een loods in Bingelrade, als we er niet mee op stap zijn staat hij daarnaast vier maanden doodstil op de oprit, van de twee maanden dat we er wel mee onderweg zijn staat hij de meeste tijd doodstil op een camping, of op een veerboot, of op een parkeerplaats.
De sapcentrifuge dan? Die gebruik je toch elke dag? Ja, één minuut. Nou, het espresso-apparaat toch wel? Ja, drie minuten per dag, voor de rest staat hij alleen maar uren water warm te houden. De 120-liter boiler in de kelder: elke dag maximaal vijftien liter water. De vriezer: altijd dicht, gelukkig maar. De inhoud gaat wegens te lang bewaren vaak alsnog in de vuilnisbak. De radio: gemiddeld twee uur per dag luisteren we ernaar, meestal als we in de auto zitten. De friteuse: er gaan weken voorbij dat die niet gebruikt wordt. De elektrische kaasrasp: een keer of tien per jaar, per keer gedurende een minuut.
De hogedrukreiniger: eens in de twee jaar alles bij elkaar anderhalf uur in gebruik. De stoomreiniger van TellSell: maximaal een half uur per jaar. Boren, zagen, schroevendraaiers: nauwelijks in minuten uit te drukken per jaar.
Wasmachine en wasdroger worden relatief intensief gebruikt maar staan toch negentig procent van de tijd stil. De bordenwarmer wordt eens in de maand gebruikt. In de kast in de bijkeuken staan allerlei elektrische kookapparaten die gemiddeld eens per jaar worden gebruikt, gedurende een half uur.
Mobiele telefoons: er zijn er drie in huis, een van de drie wordt het meest gebruikt; per jaar wordt er twee uur mee gebeld, de andere twee doen nog veel minder mee.
Wat zou je dan willen, nadat de bliksem is ingeslagen een brandend stukje hout grijpen en dat vuur de rest van je leven proberen aan te houden? Dat klinkt wel goed ja, maar hoe lang maak je nou daadwerkelijk gebruik van die warmte?
Laatste reacties