Inderdaad hoef ik dus films die veel Oscars hebben gekregen, niet te zien. De lust is me wel vergaan toen ik een poosje geleden een film zag die met Oscars was overladen: Titanic. Wat een draak, en bovendien volstrekt onbestaanbaar. Leonardo di Caprio plast en plonst zeker twintig minuten lang rond in het water dat door het gat in de romp het schip binnendringt, terwijl iedereen die vijf seconden nadenkt kan weten dat je in water van ongeveer nul graden Celsius hoogstens een minuut in leven blijft, en dan ben je ook gedurende het grootste deel van die minuut buiten bewustzijn. maar ja, dood en verdronken in een wrak ronddrijven, daar krijg je geen Oscar voor.
's Nachts zet ik wel eens de radio aan om te luisteren naar het nieuws. Afgelopen nacht was heel bijzonder: twee figuren, verbonden aan de NCRV, deden live verslag van de Oscaruitreiking. Ze deden dat door het live geluid op de achtergrond te laten meekabbelen en zoveel mogelijk onverstaanbaar door elkaar heen te schreeuwen. Dat is nog eens radio maken. En ik wist niet eens dat ze bij de NCRV van God mogen weten dat er zelfs maar film bestaat.
Deze week mocht ik van een collega, die zich overigens volledig vergooid heeft aan het Amerikaanse filmgebeuren, een dvd ontvangen met daarop de film Amélie. Een Franse film van regisseur Jean-Pierre Jeunet; hij is alweer een jaar of drie oud, maar hoewel ik filmliefhebber ben, zie ik schandalig weinig films. Deze was zelfs genomineerd was voor een stel Oscars.
Amélie (Audrey Tautou) is een meisje dat probeert de ware liefde te vinden, maar ze doet dat een beetje omslachtig. Daarbij komt een reeks typische stadsfiguren voorbij schuiven. Het verhaal heeft eigenlijk weinig om het lijf, maar je blijft gefascineerd kijken naar die prachtige beelden met verschoven kleuren, waarin Amélie haar kleine intrigetjes uitvoert. Het is ook een tamelijk goedkoop gemaakte film, met allemaal bestaande muziek, veel op accordeon (Parijs!) en zelfs een stukje uit het Adagio for Strings van Barber, want niet alles is prut dat uit Amerika komt.
Dat is het: deze film gaat over Parijs als over een geïsoleerd universum - Amerikaanse films spelen zich af op het platteland, ook als ze spelen in de grote stad. Amerikaanse films, vooral films die Oscars winnen, hebben altijd een plot dat je zelf had kunnen bedenken, ze eindigen met een auto die ontploffend in een afgrond valt, of in een rechtszaak.
Amélie eindigt - ja, waar eindigt Amélie? In het eeuwige Parijs, zullen we voorlopig maar even afspreken.
De foto van de dvd-omslag komt van bovengenoemde site.
Laatste reacties